Mechanische - en chemische onkruidbestrijding in asperges

Foto: 1e jaar asperge aanplant met op de voorgrond Zwarte Nachtschade en Melde 

PROBLEEMSTELLING

Op jonge 1e jaars aspergespercelen is de onkruiddruk vaak hoog.  Onkruidgroei zorgt in jonge aspergesgewassen vaak voor verstikking en vochtonttrekking.

Foto: eindesultaat mechanische onkruidbestrijding (frezen + cultivatoren incl.aanaarden) in 1e jaars asperge aanplant

Verder droogt het jonge aspergesgewas door aanwezig onkuid  moeilijker op waardoor schimmels zich sneller ontwikkelen waardoor het gewas eerder afsterft. Ook schadelijke insecten zoals de aspergesvlieg en de aspergeskever zijn moeilijker te bestrijden in een onkruidrijk gewas. Kortom een goede onkruidbestrijding is de basis voor een gezond en groeizaam aspergesgewas.

Door tijdig, direct na het planten, contact met ons op te nemen kunnen we samen met u de juiste onkruidbestrijdingsstrategie voor uw jonge 1e jaars aspergesaanplant bepalen, hetgeen de basis is voor een goed eindresultaat.

 

MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING (1e jaars aanplant)

Naast chemische onkruidbestrijding verzorgen wij ook de mechanische onkruidbestrijding in 1e jaars aspergespercelen in Limburg, Belgisch Limburg en Duitsland.    De mechanische onkruidbestrijding in jonge aspergespercelen wordt uitgevoerd met speciale freesmachines en aanaardgarnituur uitgerust met miniploegscharen en looprol. Meestal frezen we 1e jaars aspergepercelen alleen als we te maken hebben met groter onkruid. Kortom voor iedere situatie hebben we de juiste machine beschikbaar.

Afstand speelt bij ons geen rol daar we beschikken over een eigen 12 tons oprijwagen (zie ons EPR machinepark).

Om groeiremming bij 1e jaars aspergepercelen te voorkomen adviseren wij om bij de onkruidbestrijding de nadruk te leggen op mechanische onkruidbestrijding.

Foto: New Holland T4050V aan het werk in 1e jaars asperges met cultivator cq. aanaardgarnituur met ganzevoetschoffels inclusief looprol


MACHINEPARK VERNIEUWD

Voor het seizoen 2013 hebben we ons machinepark voor mechanische onkruidbestrijding vernieuwd. Verder beschikken we momenteel over een New Holland T4050V 4wdr smalspoortrekker met een breedte van slechts 1,10 meter met een vermogen van maar liefst 100 pk!

 

Foto: Onze New Holland T4050V met een vermogen van 100 Pk en een breedte van slecht 110 cm!


Een greep uit ons vernieuwde machinepark:

- JNC Freesmachine, werkbreedte  1,15 m met egalisatieplaat en looprol , zware uitvoering, centraal aangedreven

- Wimat Freesmachine, werkbreedte 1,25 m , zware uitvoering 

- Howard Freesmachine, werkbreedte  1,35 m , zware uitvoering

- Aanaardgarnituur, werkbreedte 1,15 m  met miniploegscharen en granzevoet schoffels inclusief looprol

- Aanaardgarnituur, werkbreedte 1,25 m  met miniploegscharen, triltanden en ganzevoet schoffels inclusief looprol

 

U ziet dat we voor iedere rijafstand (1,65 m/1,70 m/1, 75 m/1,80 m/1,85 m)  de juiste machine ter beschikking hebben.

Foto: New holland T4050V bezig met 1e jaars asperges te frezen te Montfort (Limburg)


CHEMISCHE ONKRUIDBESTRIJDING

Chemische onkruidbestrijding in asperges worden door ons hoofdzakelijk uitgevoerd met speciale zakstukken die we tussen het gewas plaatsen zodat we onderblad de bespuiting kunnen uitvoeren. Het voordeel van deze zakstukken is dat we kunnen spuiten met asymnetrische richtdoppen waardoor er  meer spuitmiddel  tegen de zijkant van de aspergesruggen kan worden aangebracht. De centrale spuitdop zorgt voor het aanbrengen van middel op het looppad tussen de ruggen. Een bijkomend voordeel van dit spuitsysteem is dat er bijna geen drift ontstaan onder in het gewas. Ook kan het spuitbereik van de spuitdoppen in de sluitrij worden aangepast zodat we exact tot aan de perceelsgrens kunnen spuiten. Ook de kopakkers spuiten wij volledig mee zodat uw aspergespercelen er altijd netjes bijliggen.

We gebruiken naast  Lentagran ook de spuitmiddelen Centium, Linuron en Sencor als onkruidbestrijdingsmiddelen.

 

Foto: Onze Coenders HB 4120 bezig met onderbladbespuiting in asperges in de regio Roerdalen Midden-Limburg.